Begroting 2019

Programmaplan

Cultureel erfgoed

Resultaat 1:

 Archeologische verwachtingen- en beleidskaart

De gemeente is bevoegd gezag voor wat betreft archeologie en beoordeelt onder andere of archeologisch onderzoek uitgevoerd moet worden. Hiervoor gebruikt de gemeente de verwachtingswaarde die gebaseerd zijn op een wetenschappelijke hypothese van 10 tot 15 jaar geleden. Uit recente onderzoeken en nieuwe inzichten is gebleken dat in de gemeente deze hypothese bijgesteld moet worden. Hiervoor is het noodzakelijk om een gemeentelijke verwachtingen- en beleidskaart te vervaardigen om zodoende geen archeologische resten verloren te laten gaan. Voor zowel onderzoeksbureau als voor de gemeente is hierdoor sneller te bepalen of en wat voor onderzoek nodig is.

Specifieke activiteiten in 2019

1

Opstellen archeologische verwachtingen- en beleidskaart

Resultaat 2:

 Viering 75 jarige bevrijding Alphen-Chaam

In 2019 en 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse overheersers. Veel dorpen in Noord-Brabant zijn in 1944 bevrijd. Als gemeente willen we hier bij stilstaan door 75 jaar bevrijding te herdenken en te vieren. Ook de provincie Noord-Brabant doet dit, met de (inter)nationale campagne ‘Brabant Remembers’. Zij hebben 75 persoonlijke, inspirerende en levensveranderende verhalen uit de tijd van mobilisatie, oorlog en bevrijding verzameld. Samen geven deze 75 verhalen een goed beeld van de impact van de Tweede Wereldoorlog op de samenleving. Deze verhalen vormen het uitgangspunt voor een Brabant- breed programma en de campagne Brabant Remembers. Deze wordt samen met gemeenten en partners vertaald naar een innovatief en cultureel programma.

Het doel van deze campagne is om de impact van de Tweede Wereldoorlog over te dragen, tastbaar en invoelbaar te maken en zo ook de jongere generaties te bereiken.
Eén van deze 75 verhalen komt uit onze gemeente en speelt zich af in Alphen. Als gemeente Alphen-Chaam willen wij graag stilstaan bij 75 jaar herdenken en vieren. Het verhaal van Alphen is hierin een leidraad voor het nog te ontwikkelen programma. Samenwerking is hierin van groot belang. Daarom organiseren we op 16 oktober een informatieavond, waarvoor we verenigingen, stichtingen, heemkundekringen en andere belangstellenden uit iedere kern van de gemeente uitnodigen.
Ons doel is om een breed programma van activiteiten, evenementen en herdenkingen te creëren voor alle inwoners van onze gemeente.  

Specifieke activiteiten in 2019

1

Alphen-Chaam werd bevrijd in oktober 1944. Koningin Wilhelmina verliet landgoed Anneville in juni 1945. Daarom zal het programma herdenken en vieren in Alphen-Chaam lopen van oktober 2019 tot en met juni 2020. Naast bestaande initiatieven door bijvoorbeeld de Heemkundekringen, richten we een werkgroep op die inventariseert en coördineert, maar ook organiseert. Het verhaal uit Alphen is hierin de leidraad.
Omdat de werkgroep pas na 16 oktober wordt opgericht, zijn er nog geen specifieke activiteiten in beeld. Er zijn al wel een aantal plannen bekend waar de gemeente Alphen-Chaam aan bij kan dragen en waar verwevenheid met het verhaal uit Alphen kan worden gezocht:

  1. Fietsroute waarin de gemeente als geheel wordt opgenomen. Tijdens de fietsroute wordt iets ‘extra’s’ geboden wat normaal gesproken niet kan. Voorbeelden zijn een kijkje nemen in een schuilkelder, een muziekstuk, straattheater etc.
  2. De Harmonie in Chaam heeft veel plannen voor de herdenking en bevrijding. Zij zijn van plan een muziekfestival of muziekfeest te organiseren. Zij hebben de ambitie om gezamenlijk op te treden binnen de gemeente.
  3. Heemkundekring Carel de Roy en het Streekmuseum hebben een boekwerk gemaakt van de 39 oorlogsslachtoffers van Alphen en Riel en hun verhaal. Een concrete vorm van invulling moet hier nog aan worden gegeven.

We staan nog aan het beginstadium van deze herdenking. Daarom is er nog veel ruimte voor het bedenken van meerdere activiteiten en evenementen. Tijdens de inventarisatie van de bestaande initiatieven ontstond veel enthousiasme over een eventuele gemeentelijke samenwerking. Ook worden er al ideeën ingediend over de invulling van de 75 jarige bevrijding. Daarnaast wordt er momenteel onderzocht of de Dodenherdenking in Alphen in aanmerking komt voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dankzij al deze initiatieven hopen wij onderlinge samenwerking met de inwoners te bereiken en betrokkenheid te creëren in iedere kern van gemeente Alphen-Chaam.