Begroting 2019

Programmaplan

Openbare orde en Veiligheid

Resultaat 1:

Voortzetten bestrijding ondermijnende criminaliteit

De laatste jaren zagen we het aantal drugsdelicten in de gemeente Alphen-Chaam toenemen. We krijgen beter zicht op verschijningsvormen van ondermijnende criminaliteit en personen die zich daar mee bezig houden.  Ondermijnende criminaliteit tast de fundamenten van onze samenleving aan. Het is voor onze inwoners wellicht minder zichtbaar dan overlast, maar het is wel degelijk een voedingsbodem voor allerlei vormen van overlast en criminaliteit. We zetten daarom de aanpak van ondermijning op verschillende fronten voort, zowel in preventieve als in repressieve zin.

Ondermijning kent vele verschijningsvormen. Drugscriminaliteit is waarschijnlijk de meest zichtbare. De gemeente Alphen-Chaam zet haar bestuurlijke mogelijkheden in om dit zoveel mogelijk tegen te gaan, onder andere door het sluiten van drugspanden. We laten hiermee zien dat we samen met politie en het Openbaar Ministerie hard optreden tegen dit soort misstanden. We organiseren structurele actiedagen waarbij we samen met politie optreden. Tijdens deze dagen controleren we specifieke locaties of gebieden en treden op tegen misstanden. Dit is gericht op het verkrijgen van inzicht in ons uitgestrekte (buiten)gebied. Het bevordert de zichtbaarheid van "de overheid" en geeft vertrouwen bij inwoners dat we optreden tegen dit soort misstanden. Specifieke casuïstiek ten aanzien van ondermijning pakken we aan. Dit kan gericht zijn op personen, locaties of fenomenen.

Specifieke activiteiten in 2019

1

Sluiten van drugspanden continueren

2

Organiseren actiedagen met politie (12 dagen per jaar)

3

Aanpassen Damocles-beleid naar aanleiding van een wetswijziging en jurisprudentie.

Resultaat 2:

Zichtbaarheid en inzet boa’s

Om de zichtbaarheid van de boa’s te vergroten zullen de boa’s meer ingezet worden bij evenementen en op overlastlocaties. De Boa's zullen in samenwerking met de politie prioriteit geven aan het handhavend optreden tegen verkeersovertredingen in alle kernen. Specifieke aandacht gaat uit naar snelheids- en parkeerovertredingen.

Specifieke activiteiten in 2019

1

Inzet boa’s aan de hand van de evenementenkalender

2

Controle en beboeten van parkeerovertredingen

3

In samenwerking met de politie controle en bewustwordingsacties op snelheidsovertredingen uitvoeren

4

Instellen zomer- en winterrooster voor de boa’s om in te spelen op accentverschillen in overlast en ergernissen per seizoen.

Resultaat 3:

Doorontwikkeling recreatieparken

Aan de hand van de 10 verbeterplannen van fase 1 wordt beoordeeld welke vervolgstappen nodig zijn om verder te bouwen aan kwalitatief hoogwaardige recreatiebedrijven.
Aandachtspunten zijn de plannen van aanpak voor brandveiligheid, de stand van zaken van illegale permanente bewoning en het toekomstperspectief (doorontwikkeling) van de sector.
Opnieuw wordt aan de hand van onderzoek en analyse een plan van aanpak gemaakt voor fase twee. In overleg met de recreatieondernemers wordt gewerkt aan de doorontwikkeling van het project “veilig en gastvrij recreëren”. In dit project staat de ontwikkeling van duurzame en vitale recreatieterreinen centraal.

Specifieke activiteiten in 2019

1

 Evaluatie fase 1 Veilig en Gastvrij Recreëren

2

Opstellen van een plan van aanpak fase 2

Resultaat 4:

Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied

In de tweede helft van 2018 is het project “Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied” van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) van start gegaan. Hiervoor is een werkgroep geformeerd bestaande uit politie, brandweer, omgevingsdienst, waterschap, bewoners en ondernemers uit het buitengebied en gemeente. Dit project wordt in 2019 voortgezet. Uit het project komen maatregelen welke we kunnen doorvoeren om het buitengebied nog veiliger te maken. Wanneer we deze maatregelen doorvoeren kunnen we in 2019 het "Keurmerk Veilig Ondernemen  Buitengebied" behalen.

Specifieke activiteiten in 2019

1

Opstellen plan van aanpak om te komen tot “Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied”.

2

Doorvoeren maatregelen uit plan van aanpak en implementatie Keurmerk

Resultaat 5:

Uitvoeringsplan 2019-2020

Eind 2018 wordt er nieuw integraal veiligheidsbeleid vastgesteld voor de periode 2019-2022. Daaraan gekoppeld wordt er een uitvoeringsplan 2019-2020 vastgesteld.

Specifieke activiteiten in 2019

1

Uitvoering geven aan het uitvoeringsplan 2019-2020.

Resultaat 6:

Huisvesting arbeidsmigranten

Deelnemen aan het project “Huisvesting arbeidsmigranten” in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Het project start met een inventarisatie over mogelijke knelpunten op dit gebied binnen de gemeente. Indien er knelpunten aanwezig zijn dan gaan we deze samen met onze handhavingspartners zoals de politie en de belastingdienst aanpakken. Indien er kosten gemaakt moeten worden voor het vervolg van dit project dan nemen we deze op in de perspectiefnota 2020.  
In eerste instantie zal een inventarisatie plaatsvinden. Afhankelijk van de uitkomsten van de inventarisatie zal er al dan niet budget noodzakelijk zijn. Op dit moment kan er nog niets gezegd worden over de eventuele financiële consequenties.

Specifieke activiteiten in 2019

1

Inventariseren knelpunten met betrekking tot de huisvesting van arbeidsmigranten

2

Zo nodig aanpakken van knelpunten.