Begroting 2019

Programmaplan

Samenkracht en burgerparticipatie

Resultaat 1:

We bereiken meer mensen uit kwetsbare doelgroepen en ontwikkelen een aanpak om maatschappelijke participatie te bevorderen

Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend om mee te doen. Voor hen willen we bereiken dat voorzieningen en activiteiten toegankelijk zijn. Het gaat daarbij om fysieke toegankelijkheid, maar ook om acceptatie en erbij horen. De eerder voorgenomen afbouw van de professionele inzet van ‘effe buurten” willen we terugdraaien omdat we zien dat het initiatief voorziet in een behoefte en bijdraagt aan minder individuele voorzieningen (individuele begeleiding). Maar ook omdat we een groei van de doelgroep voorzien, door de vergrijzing en de decentralisatie van beschermd wonen en maatschappelijke opvang.

Specifieke activiteiten in 2019

1

Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om mee te doen. We vinden het belangrijk dat er laagdrempelige voorzieningen en activiteiten zijn voor alle inwoners. Het gaat daarbij om fysieke toegankelijkheid, maar ook om acceptatie en ‘erbij horen’. We zien dat Effe Buurten voorziet in die behoefte, de meeste deelnemers komen wekelijks terug en bouwen zo een sociaal netwerk op. De professionals signaleren of er nog meer (informele) ondersteuning nodig is. Dit kan bijdragen aan een kostenvermindering voor individuele voorzieningen (individuele begeleiding). Door de vergrijzing en de decentralisatie van beschermd wonen en maatschappelijke opvang neemt de doelgroep in omvang toe. Om de professionele inzet op hetzelfde niveau te kunnen houden, willen we de voorgenomen bezuiniging van € 16.000 terugdraaien. De beoogde doorontwikkeling (zoals ervaringsplaatsen voor mensen met een afstand op de arbeidsmarkt) willen we bekostigen uit andere bronnen, zoals stagevergoeding of participatiebudget.

2

In 2019 ontwikkelen we een aanpak waarin we gefaseerd en in samenhang met andere ontwikkelingen vorm geven aan de inclusieve samenleving.  In 2019 richten we ons in ieder geval op de doelgroep personen met een psychische kwetsbaarheid.

Resultaat 2:

 Het Trefpunt kan adequaat inspelen op zorg- en ondersteuningsvragen en op initiatieven
 van inwoners

We constateren dat de vragen die binnenkomen bij de partners van Het Trefpunt in aantal toenemen en complexer worden. In 2019 gaan we hiermee aan de slag, op basis van de analyse en aanbevelingen uit 2018. We zetten hiervoor de helft van het incidentele budget in dat in 2018 beschikbaar is gesteld voor nieuwe initiatieven basisstructuur.  

Specifieke activiteiten in 2019

1

Doorontwikkelen Het Trefpunt in samenwerking met partners en inwoners.

Resultaat 3:

 Vergunninghouders worden goed gehuisvest en ondersteund bij hun integratie

In de gemeente worden op basis van een taakstelling vergunninghouders gehuisvest. Bij het opstellen van deze begroting is de taakstelling voor 2019 nog niet bekend. Als de opgave in lijn ligt met het afgelopen jaar dan moet rekening worden gehouden met een getal van zo’n 15 te huisvesten vergunninghouders. Naast de huisvesting van nieuwe mensen is de inzet nadrukkelijk gericht op beleid en investeringen om duurzame participatie en integratie in de lokale samenleving te realiseren.
De rijksoverheid wil een nieuwe Wet inburgering invoeren in 2020.

Specifieke activiteiten in 2019

1

We voldoen aan de taakstelling voor de huisvesting van vergunninghouders

2

We zetten nog meer in op een vroegtijdige, doorlopende en integrale aanpak duurzame participatie

3

Voorbereiden nieuwe Wet Inburgering